[ buku tamu bLog awien ]

[ penyumbang semangat ]

| My Small Family |


| MJ's Family |


Feb 25, 2012

Hikmah Disebalik Keguguran

Assalammualaikum w.b.t

arini saye nak share satu entry mengenai keguguran.

sebelum itu ade 7 tande keguguran yang perlu ibu-ibu hamil tahu.. 
(terutamanye yg usia kandungan dari 0-12 minggu 1st Trimester)

klik sini --->  7 Tanda Keguguran

selepas keguguran, rahim perlulah dibersihkan sepenuhnya..bagi mengelakkan jangkitan kuman.
 kaedah yang biasa dokter lakukan untuk membersihkan rahim selepas keguguran ialah kaedah D&C.

sumber: pakcik gugel



sumber : pakcik Gugel 

Mengalami keguguran amatlah sedih (sbb baru je mengalaminye) tapi setiap ape yang berlaku pasti ade hikmahnye..sebagai umat ISLAM..kite kena redha dan terima semua ketentuanNya..


**************************************************

antare artis yang mengalami keguguran :

Dynas Mokhtar
Usia Kandungan : 7 Bulan


 Isteri Ady Putra
Usia Kandungan : 3 bulan (kembar tiga lagi taw)


Rebecca Nurislam
Usia Kandungan : 2 bulan


Ekin Mawi
Usia Kandungan : 2 Minggu

*************************************************

Mengalami keguguran bukan satu perkara biase.Emosi si ibu sgtlah terganggu..seperti saye..kerane terlalu mengharapkan anak itu,
waktu pertame kali dapat tahu yang saye mengandung..suami adelah orang pertame sy beritahu.
Dia memang terlalu gembira & menunggu kehadiran benih cinta kami ni.
die jage sy bagai menantang minyak yang penuh. 
sume kemahuan saye die ikutkan..bahagia sgt ya Allah.

tapi pade 19.02.2012 (ahad) adelah hari yang xdapat saye dan suami lupekan.
pade malam sabtu tu sy mule rase sakit perut seperti sengugut..sy sgkekan sume tu sakit biase.
tapi pade pagi ahad ade darah keluar, tapi dalam kuantiti yang sedikit sgt.
saye tetap menagajak suami ke klinik swasta untuk pemeriksaan.

sewaktu DR melakukan scan keatas perut saye,DR tu ckp kandungan saye seperti baru berusia 4-5 minggu, sedangkan pade waktu tu kandungan saye dh berusia 7minggu 4 hari,
Dr sarankan sy supaya pegi check di GH.

sepanjang waktu saye di GH tu, darah keluar terlalu banyak,seperti datang haid.
pade mase tu air mate sye mencurah2 kua..Hiba n sayu sgt time tu. sbb saye dh jangke ape yg belaku..mulut je kate redha..tp lam ati hanye Tuhan je yang tahu..

bile Dr d GH tu scan skali lg perut saye...die ckp ade dua kmgkinan.
same ade salah slh kire date or baby saye akan gugur, sbb baby sgt kecil time tu.
and Dr tu ckp die akan beri peluang selame 2 minggu untuk tengok tumbesaran janin tu cmne.

klu semkin membesar mkananya baby saye sihat dan idup..kalau semakin mengecut mknanya baby saye dh gugur. Ya Allah time tu hnnye Tuhan je yg taw cmne sedeynye atini.

Akhirnya pada hari yang same (maghrib) baby saye jatuh sndri..darah kua dgn bayknye..air mate pon kua mencurah2..si suami sayu je pandang saye..walupun die xnages..
tapi saye tahu die pon sdey.. =(

saye xjalani D&C sebab baby saye jatuh sniri..
Dr hanye bagi satu suntikan untuk kecutkan rahim..
saye diberi cuti sakit selama 7 hari.

saye juge menjalani waktu berpanatang seperti ibu-ibu bersali yang lain.
mak saye ckap org keguguran lebih teliti penjagaannye.
mak & family saye dtg dr KL untuk melawat.
macam2 mak pesan.

saye juge beurut 3hari beturut-turut..
Alhamdulillah..perut saye semakin ok.
pada malam hari saye akan betungku untuk kecutkan rahim.

saye juge mengamalkan mnum air gamat. untuk rawatan dalaman.
sepanjang berpantang tu..saye byk membace punca keguguran..dan hikmahnya.
selain tu saye banyak bertanya pada orang yang sudah telebih dahulu mngalami nasib seperti itu. banyak membantu juga.
Tujuannya untuk merawat hati yang kecewe serta muasabah diri.

Alhamdulillah..slps 3 hari..dunia saye kembali pulih..saye mula menerima sume ketentuan itu dengan tenang + redha..sesungguhnya saye seorang insan yang lemah..

cume satu je saye berharap lepas ni..
saye ingin kan baby kami secepat mungkin..
dan akan menjganya sebaik mungkin..insyAllah..
semoga Allah pekenankan doa hambaNya ini..Amin..


truth by :

4 comments:

Norsuhaida said...

kesian nye kak awien , harap b'sabar & tabah okeh ? InsyaAllah kalaw ada rezeki akak akn dapat ank yg cOmel2 & sehat :) AMIN ..

a.w.i.e.n said...

@nor suhaida : tq dear :) insyAllah if rzki dh smp mst xkmanekn :)

aryu rohayu said...

awien...sabar k..semua tu ada hikmah disebaliknya..manatau hilang satu dapat dua(Twin)hum pas nie msti ada lg...comel2 n sihat

NanieZara said...

Allah tau yg awin kuat sbb tu Allah bg ujian seberat ini kat awin & suami.insyallah ada hikmah disebalik yg terjadi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM KLIK