[ buku tamu bLog awien ]

[ penyumbang semangat ]

| My Small Family |


| MJ's Family |


Jan 31, 2012

Alhamdulillah saye bakal jadi IBU!!

Assalammualaikum =)

Dah lame xupdate blog..niat dihati nk sharing pic animun tapi ade lagi pekare yang lagi gembira untuk dikongsi bersama =)

Harini saya telah buat UPT (urine pregnant test) seniri dirumah..

Alhamdulillah POSITIF..hanya Tuhan je yang taw cmne perasaan saye mase tu..teramatlah bersyukur & gembira..

Semoga saye & baby sihat sampai cukup bulan..amin <3 doakan untuk kami ye =)

*hasil UPT tadi..Alhamdulillah*

sharing is caring =)


truth by :

Jan 20, 2012

Keramat sangat mengecewekan!

Assalamualaikum


semalam aku ngn Mr.Huby pegi tengok wayang.cite keramat.ala dowg dah taw la awien oi sebab dh bace title entri ko pstu ko siap letak poster plak kn..okok..saje nksharing ngan korang sal cite yang sangat mengecewekan tu!

1stly dah la cite die merapu and tah pape..bukan nk kondem lebih-lebih..tapi sebab nak sokong filem melayulah kebanyakkanye aku g tengok filem-filem melayu kat wayang..hmm

2ndly dah lah ade si RNI tu kat dalam cite tu tapi ak wat xreti je la. Tp seyesly memang menyampah tengok die belakon..astgfirullahazim awien oi..
*ko nyampah2 kat orang ni ko xtaw plak org nyampah kt ko..atleast die tu ade gak Fan Club..ade gak peminat.ko tu?? ade?? AAK! haha

bukan pe..ade ke patut nak buat scene jadi antu pakai pakaian yang xsepatutnye..gile ke ape..adoi ko ni..nme pon belakon..ye ak taw la belakon..tapi ade ke antu pakai sexy?pstu mse scene tu pon cam xde motif nape die nak kena pakai cmtu..menyampah kot.

ni ha gambarnye.korg nilai la seniri..ni tengok ganbar mybe korang xrase pelik & janggal kot sebab name pon gambar..kaku je cmtu..if ade video part scene tu memang ak upload skali..sebab bile tgk video mybe korg faham ape mksud aku..


pastu ni lagi satu scene yang ak xfaham ape motifnye..


pompuan ni pon maybe new actress..tapi dah berani nak belakon scene camni..
motif??takut xlaku ke?
tapi seyes muke die mcm NAJWA LATIF kan.hehe..
*opss FC NL..sory..xde mksud ape2 pon just tgk muke dowg tu cm sme je kn..

tahla kadang-kadang malu nak tengok cite-cite cmni ngan kaum Adam..even husband sniri..

korang nilai la sndri =)

Truthly


Jan 18, 2012

Fesyen Berani mati Fasha Sandha!

Assalammualaikum

ok ni entri yang ke-2 untuk arini..usya punye usya tibe-tibe jumpe pic ni..
wat de de??? Tekejut aku tengok fesyen yang keterlaluan die ni.

agaknye die ni lupe kot akan etika berpakaian dalam Islam.
Motif beliau tidak pulak di kenal pasti.

sayangnye muke ayu+sopan+cantik tapi maruah diri terlalu nipis.
sampai sanggup berpakain sebegini rupe. baik naked je terus senang.

xpela malas nk komen panjang-panjang jom kite zaaaasssss jela +_+

=================================
=================================
=================================
================================
=================================

tak habis-habis nak cetuskan controvesi!

sharing is caring =)

By : 

Jan 17, 2012

Wednesday Wordless #3 ~ my life wishlist~i wish i could!

Assalammualaikum / Salam Sejahtera


 +


+


+


=
+


+


=
awien + hery 

******************************

InsyAllah =)


By : ati awien dah tak macam tisu

kaki kucing dipotong akibat curi ikan

Assalammualaikum 

entri ke-2 untuk hari ini.

maaf klu video ni sgt ketelaluan, tp hati kecil saye meronta-ronta mintak video ni dikongsi bersame.
secare jujurnya saye menangis tengok video ni, sambil create entri ni pon masih menangis.

sile click link di bawah....sedih sangat...xsanggup nk tengok lame-lame..
=
=
=
=

ade lagi mansia kejam seperti ini. dulu saye tak berape gemarkan kucing.
bukan sebab benci or ape, tp saye alah pade kucing.

tapi sume tu berubah since saye bela 3 ekor kucing. kucing tu ibarat anak saye.
pagi2, before pegi keje topup makanan dowg isi susu dowg barulah saye pegi keje.

mandikan dowg every weekend, bersihkan bilik dowg.

tapi skarang kucing saye tinggal sekor je, sebab lagi 2ekor anta balik kampung mertua.
sebab dua-dua dah mule nak menggatal so kt kampung byk kucing lain.
senang dowg nk cari awek/pakwe kat sane.

sebab kt umah saye dowg hanye duduk dalam umah je xleh kua umah langsung.

ni adelah gambar-gambar kucing saye.

~ Jerry + Jenny + Carrot ~

*ni gambar 10bulan yang lepas*
*dalam bulatan tu kaki jery bengkak sebab kene gigit lebah*

*ni carrot mase umo 3 bulan*

*ni carrot mase umo 6 bulan*

carrot je yang ade ngan saye skrang.. =(


sharing is touching =(

By : ati awien memang macam tisu


Finally i got this! How to remove your Facebook TimeLine!

Assalammualaikum / Salam Sejahtera

*contoh timeline*

Hye entri untuk kali ini nk share cmane care nk REMOVE FACEBOOK TIMELINE.
huh sangat tak best gune timeline tu. sometimes i got headache to view my profile.

arap-arap entri kali ini dapat membantu awak-awak sume =)

ok to sape2 yang mengalami naseb yang same marilah same2 kite back to basic.hehe

walaupon agak complicated tapi fikir balik tujuan sbena kite tu ape, insyAllah bejaye la ye!

jom same-same buat!

Big Thanks to ADAM!
=
=
=
=
=
=
=
  

eh..eh..eh bukan ADAM LAMBERT ok!
=
=
=
=
=
=

ni ha ADAM LUFTIG!


sharing is caring =)

By : ati awien macam tisu =)

Jan 16, 2012

penah tak korg buat sume ni time kecik-kecik?

Assalammualaikum / Salam Sejahtera


::  Entri ke-2 utk hari ini ::

Bile dah kawen ni, tibe-tibe rindu zaman kanak-kanak dulu.
Dulu mase kecik-kecik salu main pondok-pondok konon-konon nk kawen cepat.
Tapi sekarang?? Yang sebenanye zaman kanak-kanak tu la zaman yang paling best.
tak yah nk fikir masalah,tak yah nak fikir ujung bulan nak kene bayar wit kete.
tak yah nak fikir bayar sewe umah,bayar bil tepon,bayar bil bodben,bayar wet PT.

sambil-sambil dok mengimbau zaman silam tu moh kite cekidaut dengan list-list kat bawah ni..penah x korang buat sume tu? hehe..klaka kan bile fikir balik..


pernah x korg buat sume kat bawah ni time kcik2?

  1. Bukak kipas meje , cakap depan kipas nak dengar suare betukar
  2. Naik kerete , tengok bulan & ingat bulan ikut kite.
  3. Naik basikal boleh lepas tangan dari 'handle' rase hebat.
  4. Mase skolah, ade orang bagi milo free, lepas ambil skali menyamar jadi orang lain beratur ambil air milo lagi.
  5. Lukis burung gune huruf 'v'
  6. Lukis matahari diatas penjuru kertas lukisan dan diantara bukit
  7. Masa kecik fikir bentuk hati yang sebenar adalah macam ni --> <3
  8. Tutup peti ais dengan pelahan sebab nak tengok bile lampu dia mati

*sume benda kat ats tu saye penah buat kecuali No.4 =) *

p/s : sangat rindu zaman kanak-kanak!! =(

By : ati awien mcm tisu 

Jan 15, 2012

-Care tebaek nk ilangkan stress!!-

Assalammualaikum

Arini sye nak share macam mane care nak hilangkan STRESS!!
Tujuanye knape??haa sbb ak mmg salu mengalami mslh2 ni..
Baru2 ni mmg tahap kesabaran ak teruji sgt..so ak amik pndekatan ni utk atasinye..
so korg2 spe2 yg ade dalam situasi cmni leh la share ye =)


PUNCA & CARA MENGATASI STRESS DI TEMPAT KERJA

Kenali punca stress tu dulu..antarenye seperti berikut :

1. Kerja yang tak kehabisan.
2. Selalu dimarahi tanpa sebab.
3. Tidak mahir dengan bidang kerja.
4. Rakan kerja yang tidak membantu.
5. Hasil kerja anda tidak dihargai.


Terdapat beberapa TIPS yang boleh kite amalkan betujuan untuk mengurangkan tekanan hidup..

Antaranya ialah :-
  • Biasakan diri dalam keadaan berwudhuk.
  • Perbanyakkan membaca Al-Quran.
  • Bersangka baik dengan Allah s.w.t
  • Lakukan kegiatan luar seperi bersukan.
  • Amalkan diet dengan displin yang kuat.
  • Banyakkan solat sunat.
  • Menangis dengan sepuas hati.
  • Hargai dengan kebolehan diri sendiri.
  • CINTAI DIRI SENDIRI *sblm b'mati-matian mncintai org lain*
  • Selalu berdoa kepada Allah s.w.t *bukan hanye time solat saje*

Berikut adelah penyakit yang berpunca dari tekanan yang kite hadapi.
Sebelum anda bekait rapat dengan penyakit2 tu baik kite atasinye dulu ok.

********************************************************************
DOA PELEMBUT HATI 

" Allahumma Laiyinli Qalbahu Laiyinta li Daudal hadid "

Maksudnya :

"Ya Allah Kau lembutkan lah hatinya sepertimana Kau lembutkan Daud (akan) besi"

Doa ini boleh digunekan utk pelbagai situasi. 
Contohnye untuk lembutkan hati orang yang marahkan kite, utk anak yang kurang mendengar kata, untuk si isteri & si suami..klu nk bagi BOS lembut hati pon boleh..ape salahnye =)


*******************************************
selain itu saye akan mengatasi stress dengan cara sperti di bawah


=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
*kua dating dgn incik husben*
=
=
=
=
=
=
=
*begamba sane sini smbil buat muke*
=
=
=
=
=
=
=
*buat HEADER ikut kate hati*
 
=
=
=
=
=
=
*ikut huby g tgk drag kt JB circuit*

itu saje sekian buletin untuk kali ini.Boleh tinggalkn pendapat dikotak kumen di bawah.

sharing is caring =)


By : awien ati cam tisu.. 

Jan 14, 2012

CONTEST : I'm proud to be Muslimah

Assalammualaikum

MY 2nd CONTEST

 *sumber pic pakcik google*

Syarat-syaratnye senang je =)

1. Mule-mule follow blog awien dulu dan tinggal jejak kat BLOGWALKING TEGAR tu.
2. Buat satu ENTRI letak gmbr korg *muslimah*dan titlenye mestilah tajuk contest ini serta letak banner seperti di atas.
3. Kandungan entri itu simple tp padat. ikut kreativiti masing2. *doodle digalakan* lg kreatif lg besar peluang nk menang.
4. Lepas kowg setle buat entri tu kowg bagi link entri tu di dalam kotak kumen bawah entri ni utk sy review n follow u back.
5. Tag kawan2 kowg sekurang2nye 3 org *yg ade blog smstinye* pastikan mereka taw mrk d tag.
6. Pemenang di pilih bedasarkan ciri-ciri berikut :-



  •     Gambar muslimah yang paling kreatif *real pic or doodle* =40%
  • Penerangan ciri ciri seorang muslimah = 60%

muslimah yang bejaye ditag :)



TARIKH TUTUP : 25th Febuari 2012

**********************************************
:: adiah-adiah untuk 3 pemenang ::

1st : Contact Lens + Shawl 2pcs + RM10 (topup)
2nd : Contact Lens + Shawl + RM 5 (topup)
3rd : Contact Lens + Shawl

selamat mencuba kawan-kawan =)


By : ati pepel awien =)

PELUANG untuk WANITA mendapat GANJARAN PAHALA

Assalammualaikum =)



Hye entri kali ni nk kongsi INFO dengan kaum-kaum saye aje. semoga entri kali ni dapat memberi seribu manfaat kepada kaum isteri dan bakal isteri juga =)

Suami menjadi medan kepada isteri untuk mengaut ganjaran pahala dan kebajikan sebanyak-banyaknya dengan cara mentaati, melayani suami sebaik mungkin. Setiap layanan dan kebaikan yang dibuat untuk suami Allah janjikan ganjaran pahala yang berlipat ganda dan nikmat syurga yang maha hebat,… Maha kaya Allah.
Terdapat banyak hadis-hadis yang menerangkan tentang pahala, ganjaran dan keistimewaan yang diperolehi oleh isteri yang solehah apabila mentaati, melayan suami dengan baik, antaranya:

Rasulullah SAW bersabda yang ertinya: “Ya Fatimah, mana-mana wanita yang melayani suaminya, meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, maka akan diberi minum oleh Allah akan dia dari sungai-sungai syurga dan diringankan Allah baginya sakaratulmaut dan  didapatinya kubur menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas titian Sirat.”

Sabda Rasulullah SAW lagi ertinya : “Wanita apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya maka masuklah syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.”(Riwayat Ahmat Ibnu hibban, Thabrani dan Anas bin Malik).

Para isteri juga boleh berjihad ke jalan Allah hanya dengan melayani suami. Rebutlah peluang berjihad di jalan Allah. Sabda Rasulullah SAW, ertijnya: “Mana-mana isteri yang merelakan dirinya dijimak oleh suaminya pada malam jumaat, pahalanya seperti orang yang pergi berjuang di medan perang.”

Pernah seorang perempuan datang ke hadapan Rasulullah SAW lalu berkata: “ya Rasulullah, saya adalah wakil kaum wanita untuk mengadap tuan(untuk bertanya tentang sesuatu). Berperang itu diwajibkan oleh Allah hanya atas kaum lelaki, jika mereka terluka, mereka mendapat pahala, dan kalau terbunuh mereka tetap hidup di sisi Allah, lagi dicukupkan rezeki(dengan buah-buahan dari syurga). Dan kami dari kaum perempuan selalu melakukan kewajipan terhadap mereka (iaitu melayani dan membantu keperluan mereka) lalu apakah kami boleh ikut memperolehi pahala berperang itu?”

Maka Rasulullah menjawab: “Sampaikanlah kepada perempuan-perempaun yang kamu jumpai bahawa taatlah kepada suami dengan penuh kesedaran, maka pahalanya seimbang dengan pahala perang membela agama Allah. Tetapi sedikit sekali daripada kamu yang menjalankannya.”


Kepada kaum hawa umumnya, khasnya untuk gelaran isteri berbaktilah, taatilah suami sebanyak-banyaknya, kautlah seberapa banyak mungkin kebaikan-kebaikan dan pahala yang Allah janjikan. Mudah-mudahan kita hidup kita diredhahi Allah.


*sharing is caring =) *


By : ati pepel awien =)



Jan 13, 2012

PETUA : Hilangkan Parut Jerawat !


Assalammualaikum =)

Haa..arini saye nk share satu petua, maybe korg2 dh taw kot petua ni..*ak je yg lmbt*.. ah xkesahlah..untuk sape2 yg xtaw lg tu meh bace meh..

eh pe kaitan kulit kayu manis tu ngn petua ni??

haa..mmg sgt bekait rapat la kan..sbb kulit kayu manis tu la obatnya puan-paun puan, tuan-tuan..

ok jom baco doreh! (doreh=cepat)

ok untuk korg2 yg sering dilawati n diterjahi jerawat pada kulit muke itu sile berasa lega skarang ye. sbb mungkin entri kali ini dapat membantu anda =)

ANTARA MASALAH YG DAPAT DI ATASI :
  1. Bintik Hitam
  2. Kesan Hitam
  3. Jerawat
  4. Parut Jerawat

Mesti sape-sape yg mengalami mslh2 di atas ni mempunyai self confiden level yg kurang memberansangkan otak kn..so lepas bace entri ini sile mencubenye ok =) jgn tidak2!!

oleh yang sedemikina, untuk mengembalikan keanjalan keyakinan serta mempunyai kulit wajah yang cantik dan gebu seperti NORA DANISH sile amalkan petua ini. Mungkin beliau pun menggunekan petua yang same. hehe =) *xpe nora danish xbace pon blog cabok ak ni*

CARA-CARANYA :
  1. Kulit kayu manis itu hendaklah ditumbuk halus hingga menjadi serbuk.
  2. Serbuk tu kemudian disapu ke muka.
  3. Bia kan sehingga 5 - 30 min lepas tu bilas dengan air.
Amalkan 2 - 3kali semiggu.InsyAllah parut dan kesan hitam akan hilang.

Selamat Mencuba Kawan-Kawan !!

*sharing is caring =)*

By : Ati Pepel Awien =)

Jan 10, 2012

[ Info : Serangan Jantung & Minum Air Suam ]

Assalammualaikum / Salam Sejahtera


*aie sejuk atau air suam..tepuk dada tanya selere!*


Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda.


Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mat berkenaan air suam, tetapi berkenaan serangan jantung.

Masyarakat Cina dan Jepun minum the panas ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kite perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Memangla sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine (definisi) lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpontensi bertukar menjadi lemak mendorong kepada kanser.

Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.

**************************************************** 

Petanda Lazim Serangan Jantung

Amaran kepada serangan jantung, Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri.

Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung.

Tanda-tanda Lazim :
  1. Muntah –muntah
  2. Berpeluh belebihan



60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri.

Berhati-hati dan bejaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda selamat.

Kata Pakar Kardiologo (jantung) ,
“ Jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada 10 orang lain yang dikenali, anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit "

*sharing is caring =)*

p/s :Jike ade sesape nk share anda dialu-alukan .


By : ati pepel awien ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM KLIK