[ buku tamu bLog awien ]

[ penyumbang semangat ]

| My Small Family |


| MJ's Family |


Jan 15, 2012

-Care tebaek nk ilangkan stress!!-

Assalammualaikum

Arini sye nak share macam mane care nak hilangkan STRESS!!
Tujuanye knape??haa sbb ak mmg salu mengalami mslh2 ni..
Baru2 ni mmg tahap kesabaran ak teruji sgt..so ak amik pndekatan ni utk atasinye..
so korg2 spe2 yg ade dalam situasi cmni leh la share ye =)


PUNCA & CARA MENGATASI STRESS DI TEMPAT KERJA

Kenali punca stress tu dulu..antarenye seperti berikut :

1. Kerja yang tak kehabisan.
2. Selalu dimarahi tanpa sebab.
3. Tidak mahir dengan bidang kerja.
4. Rakan kerja yang tidak membantu.
5. Hasil kerja anda tidak dihargai.


Terdapat beberapa TIPS yang boleh kite amalkan betujuan untuk mengurangkan tekanan hidup..

Antaranya ialah :-
  • Biasakan diri dalam keadaan berwudhuk.
  • Perbanyakkan membaca Al-Quran.
  • Bersangka baik dengan Allah s.w.t
  • Lakukan kegiatan luar seperi bersukan.
  • Amalkan diet dengan displin yang kuat.
  • Banyakkan solat sunat.
  • Menangis dengan sepuas hati.
  • Hargai dengan kebolehan diri sendiri.
  • CINTAI DIRI SENDIRI *sblm b'mati-matian mncintai org lain*
  • Selalu berdoa kepada Allah s.w.t *bukan hanye time solat saje*

Berikut adelah penyakit yang berpunca dari tekanan yang kite hadapi.
Sebelum anda bekait rapat dengan penyakit2 tu baik kite atasinye dulu ok.

********************************************************************
DOA PELEMBUT HATI 

" Allahumma Laiyinli Qalbahu Laiyinta li Daudal hadid "

Maksudnya :

"Ya Allah Kau lembutkan lah hatinya sepertimana Kau lembutkan Daud (akan) besi"

Doa ini boleh digunekan utk pelbagai situasi. 
Contohnye untuk lembutkan hati orang yang marahkan kite, utk anak yang kurang mendengar kata, untuk si isteri & si suami..klu nk bagi BOS lembut hati pon boleh..ape salahnye =)


*******************************************
selain itu saye akan mengatasi stress dengan cara sperti di bawah


=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
*kua dating dgn incik husben*
=
=
=
=
=
=
=
*begamba sane sini smbil buat muke*
=
=
=
=
=
=
=
*buat HEADER ikut kate hati*
 
=
=
=
=
=
=
*ikut huby g tgk drag kt JB circuit*

itu saje sekian buletin untuk kali ini.Boleh tinggalkn pendapat dikotak kumen di bawah.

sharing is caring =)


By : awien ati cam tisu.. 

4 comments:

adibahrisha said...

Insyallah, dgn cara2 tu memang senang utk hilangkan stress.

tq darling for sharing the tips ;p

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

kadang2 tu memang tahu cara2 nak atasi stress...
tapi kadang2 tu jugak tak tertangan stress tersebut...
hehe... ^^

a.w.i.e.n said...

yes u r rite :)

no biggie :) sharing is caring =)

a.w.i.e.n said...

@orked : ya betul tu..kdg2 bile dh stres dtg plak pkcik migrain menyerang kite kn.hehe..lg la xtertanggung :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM KLIK